Gyakori kérdések

PANASZOK, TÜNETEK, SÜRGŐS ESETEK  >>
SZÁJHIGIÉNE, FOGÁGYBETEGSÉGEK  >>
FOGMEGTARTÓ KEZELÉSEK (TÖMÉSEK, GYÖKÉRKEZELÉSEK, BETÉTEK)  <<
Milyen szempontok játszanak közre abban, hogy melyik fogamba kerül amalgám tömés és melyikbe esztétikus, fehér színű, kompozit tömés?
Mi az a betét? Mikor kell ilyet készíteni?
Miért kell gyökérkezelni egy fogat?
Mi az a gyökérkezelés/gyökértömés?
FOGPÓTLÁS  >>
FOGFEHÉRÍTÉS, FOGÉKSZER  >>
SZÁJBETEGSÉGEK  >>
MEGELŐZÉS  >>
GYEREKFOGÁSZAT  >>
ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK / SPECIÁLIS TÉMÁK  >>
HASZNOS LINKEK  >>

Itt nem szereplő kérdéseivel bizalommal fordulhat hozzánk személyesen, telefonon vagy e-mailben.
A sokak számára érdekes kérdésekkel folyamatosan bővítjük oldalunkat!
egyenként (pop-up) / teljes lista

FOGMEGTARTÓ KEZELÉSEK (TÖMÉSEK, GYÖKÉRKEZELÉSEK, BETÉTEK)

Milyen szempontok játszanak közre abban, hogy melyik fogamba kerül amalgám tömés és melyikbe esztétikus, fehér színű, kompozit tömés?
Tudni kell ezekről az anyagokról, hogy mindkét anyag igen nagy fejlődésen ment keresztül és jól használható a szuvas fogak ellátására, azonban nem ugyanaz az indikációs területük.
A fehér színű esztétikus tömések jól használhatóak elülső fogak szuvasodásainak ellátásában, hátsó fogak kis és közepes méretű üregeinek ellátásában. Nem használhatóak azonban nagy méretű, íny közeli tömések készítésére. Tulajdonságaiból adódóan ezekben az utóbbi esetekben sokkal megbízhatóbb széli zárást és tartósabb tömést eredményeznek az amalgámok.
Az amalgámok használatát számos ma megjelent könyv és cikk támadja, azonban ezek nem foglalkoznak azzal a ténnyel, hogy a fehér színű esztétikus tömések a szervezet számára éppoly testidegen anyagokat tartalmaznak, mint az amalgámok és mint mindenből, abból is jutnak a szervezetbe apró monomerek kötés után. Így az amalgámtöméseket elvető és támadó szemlélet kissé sántít.
...a lap tetejére...

Mi az a betét? Mikor kell ilyet készíteni?
A betét a töméshez hasonlóan a fog hiányzó részeit pótolja, de esztétikailag és funkcionálisan magasabb értékű a töméseknél, tartósabb és pontosabb zárású annál. Elkészítéséhez két alkalom szükséges a tömésekkel ellentétben, ezen kívül költségesebb is a töméseknél.
Akkor készítünk betétet, ha a fog szöveteiből nagy rész károsodott és hiányzik, és/vagy a gyökérkezelt fogak törését akarjuk megakadályozni. Ezen kívül készíthetünk betétet, ha a károsodott / hiányzó szövet mérete nem nagy, de a betét tartóssága, esztétikája, pontosabb zárása miatt a páciens ezt igényli.
A betétek anyaga sokféle lehet és azt az egyéni elvárások és igények szerint kell kiválasztani.
...a lap tetejére...

Miért kell gyökérkezelni egy fogat?
A fog belsejében lévő fogbélkamra és a gyökerekben lévő gyökércsatorna rendszer miután már élő szövet (keringés, beidegzés) nincsen benne, egy olyan "holt tér" a szervezetben, amibe a baktériumok bejuthatnak, de onnan őket kipusztítani nem lennénk képesek, mivel oda a keringéssel gyógyszert eljuttatni nem tudunk (a keringés hiánya miatt).
A gyökérkezelés ennek a holt térnek a megszüntetését célozza egy hermetikusan záró, megfelelő hosszúságú gyökértöméssel.
...a lap tetejére...

Mi az a gyökérkezelés/gyökértömés?
Gyökérkezelés során a foggyökér belsejében lévő szűk, szabálytalan alakú gyökércsatornákat fel kell tágítanunk egyenletes falú, egyenletesen táguló és kellőképp tágasra ahhoz, hogy egy rugalmas anyag bevitelével a gyökércsatorna teljes hosszát hermetikusan lezárhassuk. A tágítás közben a fertőzött rétegeket eltávolítjuk, közben többször fertőtlenítővel átöblítjük, a benne levő baktériumtömeg minimalizálására törekedve.
...a lap tetejére...

Kezdőlap>>