Gyakori kérdések

PANASZOK, TÜNETEK, SÜRGŐS ESETEK  >>
SZÁJHIGIÉNE, FOGÁGYBETEGSÉGEK  >>
FOGMEGTARTÓ KEZELÉSEK (TÖMÉSEK, GYÖKÉRKEZELÉSEK, BETÉTEK)  >>
FOGPÓTLÁS  >>
FOGFEHÉRÍTÉS, FOGÉKSZER  >>
SZÁJBETEGSÉGEK  >>
MEGELŐZÉS  >>
GYEREKFOGÁSZAT  <<
Mikor, hogyan neveljem gyerekemet a helyes szájápolásra?
Hogyan óvjam gyerekeim fogait?
Mire figyeljek, ha gyereket várok, hogy a kicsinek jók legyenek a fogai?
Baleset következtében kiesett a kisgyerekem foga, mi ilyenkor a teendő?
ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK / SPECIÁLIS TÉMÁK  >>
HASZNOS LINKEK  >>

Itt nem szereplő kérdéseivel bizalommal fordulhat hozzánk személyesen, telefonon vagy e-mailben.
A sokak számára érdekes kérdésekkel folyamatosan bővítjük oldalunkat!
egyenként (pop-up) / teljes lista

GYEREKFOGÁSZAT

Mikor, hogyan neveljem gyerekemet a helyes szájápolásra?
Ahogyan a kicsi már érti mi is zajlik körülötte, minden iránt érdeklődik, azonnal el kell kezdeni a fogkeféhez való szoktatást. Nagyon fontos a fogak tisztán tartása már ebben a korban is, és ahogy ügyesedik a keze, úgy a fogmosási technikát is egyre finomítva lehet neki újra és újra tanítani.
A gyerek nem primer módon tanul, nem gondolja át a racionális összefüggéseket, hanem azért tanul, mert bizonyos külső élmények érzelmileg is erre motiválják.
"A jó példa nevel" elv itt is igaz, kezdetben a szülőktől látott magatartás kelti fel a kicsi figyelmét és ösztönösen utánoz.
Fontos, hogy kezdetektől következetesen mindig napirendi pont legyen a fogmosás.
A tanulásban nagyon fontos a játékosság, használjunk szemléltető eszközöket. Ébresszünk kíváncsiságot. Mindent meg kell magyarázni, ami a kicsiket érdekli, de mindig egyszerűen, a saját korának megfelelően. Ha a fogmosás, mint "szokás" beépült az életébe, azt később fokozatosan lehet finomítani.
A kisgyereknek nem szabad felnőtt fogkrémmel fogat mosnia, mivel az abban levő fluorid koncentráció túl magas, nem véletlenül készül nekik külön fogkrém!
(ugrás: hogyan kell helyesen fogat mosni?)
...a lap tetejére...

Hogyan óvjam gyerekeim fogait?
A megelőzés szempontjából a legfontosabb teendők:
jó szájhigiénére való nevelés, a helyes fogmosási technika megtanítása és folyamatos ellenőrzése(!) (ugrás: mikor, hogyan neveljem gyerekemet a helyes szájápolásra?, hogyan kell helyesen fogat mosni?) megfelelő táplálkozás és fontos, hogy fél évenként fogászati kontroll vizsgálatokra vigyük gyerekünket.
A megfelelő táplálkozás szempontjai:
  - a táplálékfelvétel gyakoriságát a 3 főétkezésre kellene szorítani (étkezések között ne nassoljunk, édességet főétkezések után fogyasszunk),
  - a cukorfogyasztás ne legyen több a táplálékfelvétel 10%-ánál, ezzel szemben növelni kell a keményítő és rosttartalmú táplálékok arányát,
  - kerülni kell a magas koncentrációjú és erősen tapadó édességek fogyasztását, mivel ezek a szájban hosszabb ideig tartózkodnak.
...a lap tetejére...

Mire figyeljek, ha gyereket várok, hogy a kicsinek jók legyenek a fogai?
Már terhesség alatt nem mindegy, hogy a baba szervezetébe milyen anyagok jutnak az édesanya táplálkozása révén. Lényeges fehérjékben gazdag tápanyagok, valamint egyes vitaminokat (A, B, C, D, stb.), ásványi anyagokat (kalcium, magnezium, foszfor stb.) és nyomelemeket (fluorid, molibdén) kellő mennyiségben és arányban tartalmazó ételek fogyasztása. Ezzel fogszuvasodásnak ellenállóbb fogak, és jól fejlett állcsontok alakulhatnak ki.
...a lap tetejére...

Baleset következtében kiesett a kisgyerekem foga, mi ilyenkor a teendő?
A kiesett fogat lehetőség szerint azonnal óvatosan vissza kell helyezni a fog helyén maradt üregbe! Ha ez nem lehetséges akkor a szennyezett fogat langyos vízzel le kell öblíteni és a szájba helyezni a fogív és a pofa közé vagy egy pohár vízbe tenni! Nagyon fontos, hogy a fogat ne hagyjuk kiszáradni! A fog gyökerét lehetőleg ne érintsük! És MINÉL ELŐBB forduljunk fogorvoshoz.
...a lap tetejére...

Kezdőlap>>