Milyen szempontok játszanak közre abban, hogy melyik fogamba kerül amalgám tömés és melyikbe esztétikus, fehér színű, kompozit tömés?
Tudni kell ezekről az anyagokról, hogy mindkét anyag igen nagy fejlődésen ment keresztül és jól használható a szuvas fogak ellátására, azonban nem ugyanaz az indikációs területük.
A fehér színű esztétikus tömések jól használhatóak elülső fogak szuvasodásainak ellátásában, hátsó fogak kis és közepes méretű üregeinek ellátásában. Nem használhatóak azonban nagy méretű, íny közeli tömések készítésére. Tulajdonságaiból adódóan ezekben az utóbbi esetekben sokkal megbízhatóbb széli zárást és tartósabb tömést eredményeznek az amalgámok.
Az amalgámok használatát számos ma megjelent könyv és cikk támadja, azonban ezek nem foglalkoznak azzal a ténnyel, hogy a fehér színű esztétikus tömések a szervezet számára éppoly testidegen anyagokat tartalmaznak, mint az amalgámok és mint mindenből, abból is jutnak a szervezetbe apró monomerek kötés után. Így az amalgámtöméseket elvető és támadó szemlélet kissé sántít.
előző bezár következő