Milyen ételek/tápanyagok jók fogaim szempontjából?
Az étkezés befolyásoló hatása a magzati életben és kisgyermekkorban már igen fontos jelentősséggel bír. Már terhesség alatt nem mindegy, hogy a baba szervezetébe milyen anyagok jutnak az édesanya táplálkozása révén. Lényeges fehérjékben gazdag tápanyagok, valamint egyes vitaminokat (A, B, C, D, stb.), ásványi anyagokat (kalcium, magnezium, foszfor stb.) és nyomelemeket (fluorid, molibdén) kellő mennyiségben és arányban tartalmazó ételek fogyasztása. Ezzel fogszuvasodásnak ellenállóbb fogak, és jól fejlett állcsontok alakulhatnak ki.
Később (előtört fogazatú gyereknél vagy felnőttnél) fontos lenne:
  - a táplálékfelvétel gyakoriságát a 3 főétkezésre szorítani,
  - a cukorfogyasztás ne legyen több a táplálékfelvétel 10%-ánál, ezzel szemben növelni kell a keményítő és rosttartalmú táplálékok arányát,
  - kerülni kell a magas koncentrációjú és erősen tapadó édességek fogyasztását, mivel ezek a szájban hosszabb ideig tartózkodnak.
előző bezár következő