Mikor, hogyan neveljem gyerekemet a helyes szájápolásra?
Ahogyan a kicsi már érti mi is zajlik körülötte, minden iránt érdeklődik, azonnal el kell kezdeni a fogkeféhez való szoktatást. Nagyon fontos a fogak tisztán tartása már ebben a korban is, és ahogy ügyesedik a keze, úgy a fogmosási technikát is egyre finomítva lehet neki újra és újra tanítani.
A gyerek nem primer módon tanul, nem gondolja át a racionális összefüggéseket, hanem azért tanul, mert bizonyos külső élmények érzelmileg is erre motiválják.
"A jó példa nevel" elv itt is igaz, kezdetben a szülőktől látott magatartás kelti fel a kicsi figyelmét és ösztönösen utánoz.
Fontos, hogy kezdetektől következetesen mindig napirendi pont legyen a fogmosás.
A tanulásban nagyon fontos a játékosság, használjunk szemléltető eszközöket. Ébresszünk kíváncsiságot. Mindent meg kell magyarázni, ami a kicsiket érdekli, de mindig egyszerűen, a saját korának megfelelően. Ha a fogmosás, mint "szokás" beépült az életébe, azt később fokozatosan lehet finomítani.
A kisgyereknek nem szabad felnőtt fogkrémmel fogat mosnia, mivel az abban levő fluorid koncentráció túl magas, nem véletlenül készül nekik külön fogkrém!
(ugrás: hogyan kell helyesen fogat mosni?)
előző bezár következő