Gyakori kérdések

PANASZOK, TÜNETEK, SÜRGŐS ESETEK  >>
SZÁJHIGIÉNE, FOGÁGYBETEGSÉGEK  >>
FOGMEGTARTÓ KEZELÉSEK (TÖMÉSEK, GYÖKÉRKEZELÉSEK, BETÉTEK)  >>
FOGPÓTLÁS  >>
FOGFEHÉRÍTÉS, FOGÉKSZER  >>
SZÁJBETEGSÉGEK  >>
MEGELŐZÉS  <<
Mit tehetek, hogy a fogaim minél jobb állapotban legyenek?
Milyen ételek/tápanyagok jók fogaim szempontjából?
Mire figyeljek, ha gyereket várok, hogy a kicsinek jók legyenek a fogai?
Megelőzhető-e a fogszuvasodás kialakulása?
Megelőzhető-e a fogkő kialakulása?
GYEREKFOGÁSZAT  >>
ÁLTALÁNOS KÉRDÉSEK / SPECIÁLIS TÉMÁK  >>
HASZNOS LINKEK  >>

Itt nem szereplő kérdéseivel bizalommal fordulhat hozzánk személyesen, telefonon vagy e-mailben.
A sokak számára érdekes kérdésekkel folyamatosan bővítjük oldalunkat!
egyenként (pop-up) / teljes lista

MEGELŐZÉS

Mit tehetek, hogy a fogaim minél jobb állapotban legyenek?
Ahhoz, hogy fogai minél jobb állapotban legyenek, nagyon fontos a jó szájhigiéne fenntartása: helyes fogmosási technikával és szükség szerint kiegészítő fogtisztítási eljárások folyamatos alkalmazásával.
A megfelelő táplálkozás és rendszeres (fél évenkénti) fogászati kontroll vizsgálatokon való részvétel szintén elengedhetetlen része fogai egészségének megőrzésében.
(ugrás: hogyan kell helyesen fogat mosni?)
...a lap tetejére...

Milyen ételek/tápanyagok jók fogaim szempontjából?
Az étkezés befolyásoló hatása a magzati életben és kisgyermekkorban már igen fontos jelentősséggel bír. Már terhesség alatt nem mindegy, hogy a baba szervezetébe milyen anyagok jutnak az édesanya táplálkozása révén. Lényeges fehérjékben gazdag tápanyagok, valamint egyes vitaminokat (A, B, C, D, stb.), ásványi anyagokat (kalcium, magnezium, foszfor stb.) és nyomelemeket (fluorid, molibdén) kellő mennyiségben és arányban tartalmazó ételek fogyasztása. Ezzel fogszuvasodásnak ellenállóbb fogak, és jól fejlett állcsontok alakulhatnak ki.
Később (előtört fogazatú gyereknél vagy felnőttnél) fontos lenne:
  - a táplálékfelvétel gyakoriságát a 3 főétkezésre szorítani,
  - a cukorfogyasztás ne legyen több a táplálékfelvétel 10%-ánál, ezzel szemben növelni kell a keményítő és rosttartalmú táplálékok arányát,
  - kerülni kell a magas koncentrációjú és erősen tapadó édességek fogyasztását, mivel ezek a szájban hosszabb ideig tartózkodnak.
...a lap tetejére...

Mire figyeljek, ha gyereket várok, hogy a kicsinek jók legyenek a fogai?
Már terhesség alatt nem mindegy, hogy a baba szervezetébe milyen anyagok jutnak az édesanya táplálkozása révén. Lényeges fehérjékben gazdag tápanyagok, valamint egyes vitaminokat (A, B, C, D, stb.), ásványi anyagokat (kalcium, magnezium, foszfor stb.) és nyomelemeket (fluorid, molibdén) kellő mennyiségben és arányban tartalmazó ételek fogyasztása. Ezzel fogszuvasodásnak ellenállóbb fogak, és jól fejlett állcsontok alakulhatnak ki.
...a lap tetejére...

Megelőzhető-e a fogszuvasodás kialakulása?
Igen.
Helyes fogmosási technikával, egyéb kiegészítő fogtisztító eljárásokkal, helyileg alkalmazott fluorid tartalmú készítményekkel, helyes táplálkozási szokásokkal és rendszeres fogászati ellenőrzővizsgálatokkal nagymértékben csökkenthető a fogszuvasodás gyakorisága.
...a lap tetejére...

Megelőzhető-e a fogkő kialakulása?
Mindenképpen lassítható a fogkő kialakulása illetve csökkenthető a mennyisége.
Ennek érdekében a lepedéket fogmosással naponta legalább kétszer a lehető legalaposabban távolítsuk el minden fogfelszínről. Használjunk ehhez kiegészítő eszközöket is! (fogselyem, fogköztisztító fogkefe)
Ezen kívül attól függően, hogy kinél milyen gyakran képződik a fogkő, a fogorvos megállapítja, hogy mennyi időnként van szükség ellenőrző vizsgálatokra, hogy a gondos fogápolás ellenére keletkező fogkövet eltávolíthassa.
...a lap tetejére...

Kezdőlap>>